NL | EN

Amstelkwartier

23 november 2017

Ooit was het een niemandsland. Nu wordt er al enige tijd gebouwd en ontwikkeld aan een van de meest ambitieuze en spannendste bouwprojecten van Amsterdam. Hoe ziet de toekomst eruit voor het Amstelkwartier?

Een paar jaar geleden was het huidige Amstelkwartier nog niemandsland, met alleen een roeivereniging, een tegelhandel, jachthaven Weinholt en een handvol woonboten. Inmiddels is de plek hard in de weer om de meest begeerde woonplek van Amsterdam te worden.

Veel bouwprojecten, waaronder natuurlijk ada, zijn momenteel in ontwikkeling en worden komende jaren afgerond. En dat valt allemaal nog onder de eerste fase van Amstelkwartier. De wijk breidt komend jaar verder uit richting de Duivendrechtsevaart, als fase twee van start gaat. Die begint binnenkort met de bouw van extra woningen aan de oostzijde van het nieuwe park. Verder wordt er over het kanaal een nieuwe brug gebouwd, waarmee de Spaklerweg wordt verbonden met de Joan Muyskenweg.

Trotste blikvanger van het gebied wordt natuurlijk de oude watertoren. Sinds de toren in 1911 werd gebouwd op het terrein van de Zuidergasfabriek heeft hij altijd midden op een afgesloten terrein gestaan, maar langzaam wordt hij het centrale ankerpunt van het Amstelkwartier. Als middelpunt van het nieuwe park Somerlust krijgt het een horecafunctie en wordt het dé verzamelplaats voor de nieuwe bewoners.